Брюксел. Европейската комисия похвали, но не даде гаранция, че през юни ще има зелена светлина за започване на преговори с ЕС. И Могерини, и Хан са доволни днес от динамиката на процеса на реформи, но е ясно, че последната дума ще бъде след доклада през май. Те очакват Македония да приложи останалите мерки за завършване на реформите, опозицията да бъде активно включена в процесите и да се проведат честни, демократични и свободни президентски избори, пише на своята електронна страница македонският национален телевизионен канал ”1 TB”.
„Промяната е не само приемането на необходимите закони, но и за тяхното прилагане. Убеден съм, че Северна Македония ще остане ангажирана с работата си през следващите седмици, месеци и години и ще дадем пълната си подкрепа за изпълнението на програмата за реформи. Това означава, че всички политически партии в страната трябва да работят заедно и конструктивно по програмата за реформи. Очакваме опозицията да действа конструктивно, вярваме, че те ще демонстрират чувство за отговорност и капацитет за преодоляване на различията“, каза Могерини.
Фокусът трябва да бъде върху съдебната система, организираната престъпност, публичната администрация. Промяната на законодателството и приемането на закони е положително нещо, но е необходима промяна в манталитета. От голямо значение за гражданите е да имат доверие в институциите, с акцент върху качествена и независима съдебна система.
„Нашата обща цел е да получим зелена светлина през юни, да започнем преговорите. И за да получим това, трябва да се обърнем към всички в страната. Днес чухме много за напредъка, но трябва да ви насърча да продължите, а не да забавяте всички тези усилия. Промените в законодателството са положителни и необходими, но искаме да видим постоянна промяна в манталитета и поведението. Това е нещо, което е по-важно от гледна точка на успешния процес на присъединяване към ЕС, каза Йоханес Хан
Зоран Заев обаче е убеден, че процесът на реформи е силен аргумент за началото на преговорите през юни
Що се отнася до това, дали Франция може да бъде пречка за дата, Могерини заяви, че решението не е свързано с една или друга страна, а е общо, и ще се основава на доклада на ЕК.
На въпрос дали специалният прокурор Катица Янева трябва да бъде сменена, Могерини не коментира, докато Хан каза, че въпреки че не иска да говори за въпроси, които трябва да бъдат решени в страната, е добре да се отбележи, че законът за Специализираната прокуратура сега е в парламента и е сигурен, че ще има подходящо правно решение.

Превод и редакция: Юлиян Марков