Тирана/Хага. Парламентът на Нидерландия гласува в подкрепа на предложение от група депутати за връщане на визите за граждани на Албания, предава македонската електронна медия A1 On.
„Това решение дава право на правителството на Нидерландия да се обърне към Брюксел, тъй като Европейският съюз има последната дума по отношение на искането за връщане на визите за албанските граждани“, цитира медията медии от Тирана.
Искането за премахване на визите за албански граждани бе мотивирано с увеличаването на престъпността на членовете на албанската мафия на територията на Нидерландия. Според холандците престъпните организации злоупотребяват с възможността да пътуват без визи в цяла Европа и разширяват мрежата си за контрабанда.
„Бяхме принудени да поискаме връщане на визите за Албания по различни причини, включително предотвратяването на трансграничната престъпност. Молим правителството да внесе искане до Европейската комисия да започне процедура за незабавно премахване на либерализирането на визовия режим, тъй като много албанци, пристигащи в Нидерландия като туристи, са замесени в трафика на наркотици и хора към Великобритания“, се казва в искането на групата депутати, внесла предложението за обсъждане.
На парламентарната сесия нидерландският външен министър Стеф Блок заяви, че затягането на визовия режим е неоснователно и че може да усложни отношенията с Албания.
Превод и редакция: Тереза Герова