Лондон. В разгара на политическата криза около напускането на ЕС от Великобритания Църквата на Англия е поканила в понеделник енориашите си да се включат в неформални дискусии за Брекзит, обявени като срещи „на чаша чай“, предава AFP.
Църквите са насърчавани да провеждат „срещи на кафе“ на 30 и 31 март, това е в края на решаващата седмица за изхода от дългите политически дебати, тъй като на 29 март е датата, определена отдавна като официална за излизането на Обединеното кралство от ЕС.
Девизът на тези срещи е „Заедно“ и под него ще започнат разговори, без значение какви са възгледите на енориашите за политическото събитие. "Надявам се, че всеки от нас ще се моли за страната ни в това съдбоносно време“, се казва в обръщение на Кентъбърийския архиепископ Джъстин Уелби, който се смята за духовен водач на световната Англиканска Църква. „В следващия един век Църквата ще се помни с начина, по който е реагирала в този съдбоносен миг в живота на нашата нация и страна“, твърди архиепископът, като е пояснил, че ще се „настоява за уважение към интегритета на различните позиции“.
Три години след референдума, когато 52 на сто от британците подкрепиха идеята за напускане на Евросъюза, страната продължава да е все тъй горчиво разделена.
Само след 11 дни проектът на сделката по Брекзит, предложен от премиера Тереза Мей, трябва да влезе в парламента, а в момента се наблюдава втвърдяване на позициите в цялото британско общество – както за, така и против.
Църквата на Англия наброява около 25 милиона покръстени членове в Уелс и Англия, въпреки бързия спад на доверие към самата нея през последните години.
Сред материалите, които Църквата разпространи, е и „Молитва за нацията“, с която се призовава „да обединим нашата нация и да поведем нашите лидери“. Има и други молитви, които се обръщат към Бог „да спаси нашата парламентарна демокрация“ и да помогне на Евросъюза, който „може да ръководи с мъдрост и просветление, с желание да бъде лидер и да позволи да го водят“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова