Отава. Военният и външният министър на Канада заедно обявиха в понеделник, че удължават сроковете на военните обучителни мисии на страната в Украйна и Ирак, предава AFP.
Двете мисии трябваше да приключат в края на март, но съмненията за гарантиране на сигурността продължиха.
В Ирак Канада ще продължи да поддържа специална военна част от 250 души, които ще съветват и обучават иракските военни, освен това там ще останат и няколко хеликоптера, които са част от състава на ръководената от САЩ коалиция срещу организацията „Ислямска държава“ (ИД), чийто срок изтича през март 2021 година.
Броят на военните може да достигне 850 души, като се предвижда те да оказват помощ на Йордания и на Ливан да изградят своите сили за сигурност.
През ноември 2018 година Канада пое командването на новата мисия на НАТО, в която влизат въздушна, медицинска и тренировъчна група, които обучават иракчаните от 2014 година.
"Постигнахме значителен и траен прогрес, но разбираме, че има нужда от още работа. Сега трябва да се уверим, че ИД никога повече няма да се възстанови и няма да заплашва сигурността на Ирак," е казал военният министър Харджит Саджат на пресконференция.
В Украйна военният персонал на Канада ще наброява 200 души. Той ще продължи да обучава и да изгражда армейски, военно-инженерен, логистичен, военно полицейски и медицински украински персонал. Срокът на неговия престой е до края на март 2022 година. От 2015 година Канада е подготвила близо 11 000 украински войници.
Между 2 и 4 юли Канада ще бъде домакин на третата конференция по украинската реформа, която ще се проведе в Торонто. „Украйна може да продължи и да разчита на канадската подкрепа“, това е заявил външният министър на страната Кристия Фриланд и е обяснила, че „много важно е на украинския народ и на международната общност да се изпрати силно послание, че нахлуването в Крим и неговата анексия са сериозно нарушение на международното право“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова