Маями. Посланикът на венецуелския опозиционен лидер Гуайдо във Вашингтон обяви в понеделник, че държи контрола на три дипломатически имота, собственост на Венецуела, предава AFP.
Карлос Векио, назначен от самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо, е поел в сови ръце две от венецуелските военни сгради във Вашингтон, а министърът със съвещателен глас Густаво Каркано контролира консулската сграда в Ню Йорк.
"Защитаваме активите на венецуелския народ, за да спрем кражбите на узурпаторския режим, който ги унищожава в последните 20 години“, е казал Векио.
Външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса, лоялен на президента Мадуро, заяви, че това е „насилствена и незаконна окупация."
В съобщение в Туитър венецуелското правителство определи това действие като „крайно сериозно нарушение на международните задължение на американското правителство“ и заплаши да предприеме реципрочни мерки в Каракас.
Посланикът обяви в понеделник, че в най-скоро време, мисията му ще поеме контрола и на венецуелското посолство, макар че неговите сметки са замразени. Източник, близък до Векио, заяви, че Народното събрание, което е контролирано от опозицията, може да потвърди
Говорителят на Държавния департамент на САЩ потвърди, че президентът Доналд Тръмп подкрепя тези мерки: „Това е добра новина за развитието на двустранните ни отношения с Венецуела. Американската политика подкрепя демокрацията в тази странa, временния президент Гуайдо и Народното й събрание, което е единствената демократично избрана институция в нея“ е заявил той пред AFP.
Векио обяви, че военното аташе във Вашингтон, полковник Хосе Луис Силва Силва, ще остане на поста си. До 26 януари Силва Силва представляваше Мадуро. Тогава обаче той се възползва от обещанието на Гуайдо за амнистия на военните, които отричат социалистическото правителство на Мадуро.

Превод и редакция: Ивелина Ватова