Белград. Сръбският президент Александър Вучич каза пред белградската телевизия Пинк, че разделянето на Косово е едно от потенциалните решения. По неговите думи, Сърбия е подложена на натиск по въпроса за Косово, но успява да „върви по ръба на бръснача“, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Exrpess.
„Ние сме в по-добра позиция в световен мащаб в сравнение с по-ранния период, но е трудно, когато имате натиск от различни страни и когато албанците действат нерационално и безотговорно“, обясни Вучич. Той посочи като успех противопоставянето срещу митата, наложени от правителството на Косово на целия сръбски внос, от членовете на ЕС, САЩ, Русия и Китай. Сръбският президент подчерта, че митата трябва да бъдат отменени, като добави, че е дошло време да се реши „дали ще имаме решение за Косово или ще оставим това на фалшиви патриоти“.
„Ако замразеният конфликт е решението, трябва да се зададе въпросът какво биха направили албанците, ако превземат Трепча или нападнат Северно Косово. Къде е този замразен конфликт. Затова е по-добре да се говори, а не да се отправят обвинения“, заяви той. Според Вучич „е важно сърбите и албанците да говорят и да живеят близо един до друг и да бъдат заедно за бъдещето и да не се убиват едни други“.
Държавният глава каза още, че премиерът на Косово Рамуш Харадинай е станал истински лидер, благодарение на митата, които е наложил на сръбските стоки. Що се касае до окончателното споразумение между Косово и Сърбия, Вучич заяви, че разделянето на Косово е едно от възможните решения.

Превод и редакция: Иван Христов