София. Установените забележки в ремонта на градинката „Св. Климент Охридски“ в столицата не са проектантска грешка, а грешка на изпълнителя. Това каза главният архитект на Столична община Здравко Здравков пред журналисти по време на проверка на ремонта в градинката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме поредица от забележки. Има разминаване в зануляването на фугите. Направихме бележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да бъдат подменени. Очевидно те не са подменени и са замазани с материал, който е чист теракол. Би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба. Убеден съм, че всяка една от тези плочки трябва да бъде проверена наново и да бъде подменена. Контактната зона със съществуващите бордюри в момента отново е наплескана с циментова замазка, не знам какъв е материалът. Това, че не са изрязани елементите по периферията е изключително недобро изпълнение. Не е проектантска грешка, а изцяло грешка на изпълнителя.
Арх. Здравков уточни, че проектант, надзорник и строител трябва да седнат на една маса и да преглеждат забележките една по една и цялата нивелация.
Според него е необходима една контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка дали се създават локви. „Много са далеч строителите от акт 15, а в същото време в четвъртък ми изпращат покана да подпиша служебно акта. Категорично това няма да се случи, защото в този случай аз като главен архитект съм от страната на възложителя и ще държим да бъдат спазени всички тези забележки“, обясни арх. Здравков.
Теодора ПАТРОНОВА