Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната ще отбележи 20-ата годишнина от началото на агресията на НАТО в Ниш на 24 март и предложи планираният за този ден военен парад да бъде отложен за Деня на победата, 9 май, предава белградската медия „Б92“.
„Поисках от министъра на отбраната и полицията парадът, на който ще покажем всичко, което имаме, да не бъде провеждан на 24 март, а на 9 май, в деня на победата над фашизма и тогава да покажем какво имаме и колко сме засилили сръбската армия със собствени пари“, каза Вучич на конференцията „20 години от бомбардировките срещу Югославия – уроци за европейската сигурност през XXI век“, проведена в Белград.
По неговите думи, на 24 март сърбите трябва да си спомнят за всички пострадали и убити по време на атаките на НАТО, но също да гледат към бъдещето, където „няма да има място за мъст към никого, но ще трябва да се защитава и изгражда мира и да благодарят на тези, които са помогнали на Сърбия тогава и които разбират позицията на Сърбия днес“.

Превод и редакция: Иван Христов