София. България и Полша са единни в позициите си по водещи международни теми като кризата между Русия и Украйна, Брекзит и отбраната на Европейския съюз. Това стана ясно oт официалното посещение в София на президента на Полша Анджей Дуда. По време на визитата си той проведе срещи с държавния глава Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
В разговора си двамата държавни глави се обединиха около тезата, че Русия трябва незабавно да върне задържаните украински кораби и да освободи пленените моряци. „Призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация на напрежението чрез диалог и без употреба на сила и за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация“, заяви Радев. От своя страна, Дуда заяви, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. По-късно през деня тази тема беше сред основните и на разговорите на полския президент с премиера Бойко Борисов. Двамата изразиха тревогата си от ситуацията в Азовско море. „Ако има международни инициативи за по-нататъшни санкции на Русия, Полша ще участва в тях. Защото там, където загиват хора и където има опасност за живота, трябва да се взимат важни решения“, заяви Дуда. Борисов също защити тезата, че е в интерес на всички напрежението да бъде преодоляно с диалог.
Темата за излизането на Великобритания от ЕС също беше във фокуса на разговорите на двамата държавни глави. Според тях Брекзит е лоша новина за Съюза, но трябва да се уважава суверенният избор на гражданите. "Във Великобритания работят и учат много българи и още повече поляци. И за нас е от особена важност правата на гражданите на ЕС да се запазят. А също и много британски граждани живеят в страни от ЕС", заяви Радев.
Сигурността и отбраната на ЕС също присъстваше в дневния ред на срещите на полския президент с българските му колеги. „Полша се превръща все повече във фактор за сигурността на Европа с всички модернизационни програми за повишаване на отбранителните способности на своите военни сили. А всяка държава трябва да допринася за укрепването на алианса и с политическа мъдрост, и с бойни способности“, заяви Радев. От своя страна, Дуда обясни, че Полша е готова да съдейства на България във връзка с превъоръжаването на армията.
Други теми на дискусия по време на посещението на полския президент в София бяха двустранните отношения и взаимодействието на двете държави в селскостопанска политика, туризма, образованието, културата, енергетиката и др.
Цветилена СИМЕОНОВА