София. Националният съвет на БСП проведе свое заседание. Пленумът избра Национален предизборен щаб на партията за местните избори. Щабът ще се оглавява от заместник-председателя на партията Кирил Добрев. Точката за председател на предизборния щаб на партията за предстоящия вот бе част от дневния ред на Пленума. Добрев бе предложен на вниманието на Националния съвет от лидера на БСП Корнелия Нинова. За кандидатурата му гласуваха 78 членове на Пленума, "против" - 5-ма и "въздържали се" - 3, с което тя бе одобрена. Освен Добрев в състава на щаба влизат 14 души.
Националният съвет на БСП се занимаваше и с промените в състава на Изпълнителното бюро, по чиято точка докладва лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя предложи на членовете на Пленума от Бюрото да бъде отстранен Валери Жаблянов. Сред мотивите за отстраняването на Жаблянов са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. По нейно предложение за членове на Изпълнителното бюрo на БСП бяха избрани Манол Генов, Милка Христова, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Николай Бериевски и Асен Гагаузов. Гласуването на кандидатурите стана в зала анблок и с две трети мнозинство. Така общият брой на членовете на Изпълнителното бюро нарасна от 15 на 21 души. Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Тя е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.
Преди Пленума промяната в ръководния орган на партията бе коментирана. Председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов посочи, че право на председателя е да прави промени и смени в Изпълнителното бюро. „Аз лично като градски председател съм го правил два пъти в последните 6 години. Нека да видим какво ще бъде виждането на председателя на партията, с какви мотиви, какво иска да засили предвид предстоящата битка за местния вот. Най-важното нещо, което трябва днес да осъзнаем, е, че ни предстои битка и тя е решаваща. Ако европейските избори бяха завръзка, то местните избори ще са развръзка“, посочи Паргов. Според него това, че БСП не е успяла за малко да спечели евроизборите, не означава, че всичко е загубено. Преди заседанието пред журналисти коментар направи и Манол Генов, народен представител от „БСП за България“ и член на Националния съвет. Той посочи, че има нужда от промени и разширяване на Изпълнителното бюро, защото високите цели, които са си поставили, не са се изпълнили.
Това бе петата промяна в състава на Изпълнителното бюро на партията след като то бе конструирано на 21 май 2016 г. В новия състав освен председателя Корнелия Нинова и посочения от нея зам.-председател Стефан Данаилов бяха избрани 15 души: Александър Симов, Бриго Аспарухов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Георги Гергов, Деница Златева, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Крум Зарков, Радослав Гайдарски и Юрий Асланов. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че им дава изпитателен срок. Първата промяна в състава на ръководния орган се наложи на 26 ноември 2016 г. след президентските избори. Освободена от Бюрото бе Илияна Йотова, която бе избрана за вицепрезидент на Република България. Освен нея от състава на ръководния орган бяха освободени Юрий Асланов и Костадин Паскалев, чиито места заеха Вяра Емилова, Стоян Мирчев и Иван Ченчев. На 19 февруари 2017 г. беше направено предложение Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров да влязат състава на Бюрото, след тайно гласуване Националният съвет на БСП одобри само кандидатурата на Зафиров. Два месеца по-късно, през април 2017 г. оставка подаде Георги Гергов. Оставката на Гергов от Изпълнителното бюро на левицата дойде, след като стана ясно, че той е посредничил за неформална среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Месец по-късно бяха направени нови промени в състава на органа. От Изпълнителното бюро на БСП бяха освободени Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева. Новоизбраните членове бяха Владимир Москов, Атанаска Тенева и Апостол Димитров.
Деница КИТАНОВА