Бургас. Младият отбор на „Черноморец“ защити второто място от турнира за Купа България по водна топка при мъжете. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. За втора поредна година бургаският клуб се класира и игра на финал. Пред родна публика на басейна в „Парк Арена ОЗК“ бургаските ватерполисти триумфираха със сребърните медали. Радостта за СКВТ „Черноморец“ беше двойна. Паралелно с турнира за мъже, на басейна в „Меден рудник“ се проведе турнирът за жени. В надпреварата момичетата на треньора Петър Йонов също станаха носителки на Купа. Те спечелиха бронза, като на първо място завърши „Ботев 2000“, а втори е „Локомотив НН“. Четвъртото място зае „КПС Варна“. Мъжкият отбор на „Черноморец“ беше единственият тим в турнира, който спечели и четирите си мача в група „Б“. След убедителни победи над „Нептун“ с 14:5, „Комодор“ с 11:8, „Черно море“ с 10:6 и ЦСКА с 10:7, бургазлии оглавиха класирането с пълен актив от 12 точки и заслужено стигнаха до финал. В другия поток „КПС Варна“ детронира носителя на Купа България „Локомотив НН“. Във финалния двубой от турнира „черноморци“ не успяха да покажат играта, която предложиха в мачовете от груповата фаза. И двата отбора бяха абсолютно равностойни, но в завършващите удари шансът беше на страната на „КПС Варна“. „Черноморец“ удари пет греди, а вратарят на съперника спаси всичко възможно. Варненци спечелиха трофея на страната със 7:1 /2:0, 2:0, 2:0, 1:1/, а за втора поредна година „Черноморец“ ликува с Купата за второто място.
„Финалът не се получи като резултат, но като игра - да. Играхме срещу сериозен съперник, но имахме малшанс ударите ни да отиват в гредите и вратаря. През целия турнир отборът игра на ниво, излизаше от тежки ситуации и от изоставащи в резултата обръщахме съперника и побеждавахме убедително. В този мач нещата не се получиха. Не бяхме достатъчно концентрирани. Не влязоха головите положения, които създадохме. Може би младите играчи трябваше да вземат инициативата, а не да се доверят на рутинираните в отбора. Въпреки загубата съм доволен от представянето на отбора ни“, коментира старши треньорът на „Черноморец“ Петър Йонов.
„Имахме много късмет. „Черноморец“ е силен отбор. Изиграхме един мъжки мач, но просто ние имахме шанс. Целта ни е да вземем държавните титли при юношите и медал при мъжете,“ каза треньорът на победителите Найден Найденов.
„Играем с по-малки състезатели в състава. Част от момчетата тренираме в София, останалите тук и в процеса на игра се стиковаме. За нас това е голям успех, записахме четири победи с голова разлика. След завършване на гимназия много от момчетата спират да тренират, защото стават студенти или по други причини, и мъжкият отбор всяка година се попълва от млади състезатели“, бе коментарът на капитана на „Черноморец“ Виктор Арсенов.
За турнира Петър Йонов разчита само на четири момчета в мъжка възраст. Това са студентите Ивайло Стоянов и Георги Ненов, които учат в София, световният шампион по математика Константин Гаров, който е студент в Кеймбридж, и работещият в столицата капитан Виктор Арсенов. Другите състезатели в тази възраст са Павел Ангелов и Белослав Желязков. Първият пропусна надпреварата заради служебни ангажименти, а Желязков е с контузия и не взе участие в мачовете на „Парк Арена ОЗК“. Голямата изненада в турнира беше отпадането на големите фаворити от столицата „Локомотив НН“ и ЦСКА, които останаха извън призовата тройка. В малкия финал „Локо“ беше победен със 7:6 от „Черно море“, който взе бронза. Призьорите бяха наградени от кмета на Община Бургас – Димитър Николов, президента на БФВТ Петър Петров и народния представител Галя Желязкова. На финалния мач присъстваха общински съветници, сред които шефът на Комисията по спорт към ОбС – Бургас – Калчо Белов, Антон Берданков и началник отдел Спорт Веселина Деведжиева. Съставът на „Черноморец“: Георги Ненов (Михаил Колев), Иван Синицин, Димитър Данов, Георги Митев, Калоян Димитров, Стоян Вангелов, Никита Степанов, Мартин Гаров, Ивайло Стоянов, Виктор Узунов, Константин Гаров, Виктор Арсенов.