Смолян. Тази година най-очакваното събитие сред астрономите е наблюдение на пълно слънчево затъмнение, което ще бъде на 2 юли. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. В наблюдението на астрономическото явление от Чили ще участват български астрономи, отбеляза д-р Петров. „Експедицията, която ние организираме ще е от осем души от Института по астрономия, докторанти на Шуменския университет, имаме студент от България, който учи физика и астрономия в Англия. В същото време има любители астрономи от България, които отиват за лично удоволствие и те ще са между 20 и 30 човека“, допълни д-р Петров. Той посочи, че в Чили има наши астрономи, които работят над 10 години там, в местни университети, занимават се с астрономия и наблюдават с тези най-големи телескопи, които се намират там. Слънчевото затъмнение ще се вижда в голяма част от Тихия океан, Чили и много малка част от Аржентина. Наблюдения от кораби също се организират, но е за предпочитане да се наблюдава от суша, уточни астрономът.
„Едната такава експедиция наистина е предизвикателство, защото минимум половин година е необходима за осигуряване на логистиката – транспорт до мястото, резервация на хотел, автомобил за предвижване и т. н. Ние имаме подготовка и от два месеца вече сме уговорили всичко, започваме да правим предварителни експерименти на апаратурата. В Атакама е най-сухото място и шанса да няма облаци е голям, за да може да се наблюдава слънчевото затъмнение, но се надяваме времето да е на наша страна“, изрази надежда д-р Петров. Той поясни, че посещението в една обсерватория в Чили става със заявка от месец напред, а българската експедиция е организирала своето посещение в една от големите обсерватории там още през януари. Той добави, че техни колеги оттам също ги подкрепят и ще се срещнат с тях. „Експедицията е свързана с обмяна на опит и поставяне на експерименти и наблюдения, които обвързват екипи от различни общности като държави и това е един от начините за развитие на науката като цяло“, коментира д-р Петров.
Той допълни, че през последните 10-15-години наблюдението на пълно слънчево затъмнение като че ли е най-посещаваното астрономическо събитие за хората от света. „Имахме експедиция през 2017 г за наблюдение на слънчевото затъмнение от територията на САЩ. Статистиката, която показаха организаторите за наблюдението тогава е, че около 1,8 млн. души, които не са граждани на САЩ са отишли в там специално за наблюдението. За хората, които имат желание да наблюдават затъмнения от круизни кораби е необходимо поне 2-3 години по-рано да си запазят места за очакваното астрономическо явление“, каза още директорът на НАО „Рожен“.
Нели ГЕРГЬОВСКА