Сараево. Сръбският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик обвини Бакир Изетбегович в умишлено възпрепятстване на формирането на правителство в страната, съобщава електронното издание на сараевския вестник Dnevno.
Съгласно думите на Додик, в резултат на поведението на босненските политици нито една от институциите в страната не функционира. „Те се вписват в структура, която е неефективна и подчинена на техните искания, постоянно си измислят някакви причини, за да проблематизират създаването на Съвета на министрите“, коментира Додик.
Според представителя на Република Сръбска в Сараево Изетбегович и неговата партия действат с надеждата, че техните международни приятели ще дадат съгласието си за възпрепятстване на нормалното функциониране на институциите в Босна и Херцеговина.
„Конституцията и Дейтънското споразумение предвиждат, че властите на ниво БиХ са формирани от избрани на легитимни избори представители на Република Сръбска и Федерация БиХ. Не се притесняваме от нищо“, увери Додик.
„Конституцията ми дава права, а не Изетбегович или някой друг, мандатът ми е даден от хората в Република Сръбска. Такъв е случаят с Министерския съвет, където Република Сръбска има три места“, поясни още сръбският член на Тристранното председателство.
Додик бе категоричен, че поведението на Изетбегович и партията му рискуват тласкането на страната към цялостна криза.

Превод и редакция: Тереза Герова