Добрич. Интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология“ ще бъде представена в Музея в парк „Св. Георги“, съобщиха от Регионален исторически музей – Добрич. Изложбата илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Изложбата ще бъде открита от 17.30 часа в Музея в парк „Св. Георги“. Пресконференция по повод изложбата ще бъде организирана от 11.00 часа в Музея.
Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.
Организатори на изложбата са регионалните исторически музеи в Пловдив и Добрич. Етнографският музей в Пловдив съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин.