Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обвини медиите в страната за това, че са хвърлили вината върху него за убийствата в две новозеландски джамии миналата седмица, пише американският вестник The Hill.
„Медиите са фалшиви новини работят извънредно, за да хвърлят вината върху мен за ужасяващите атаки в Нова Зеландия. Ще трябва доста да се потрудят, за да го докажат. Толкова е смешно!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
Някои медии в САЩ, обяснява вестникът, се съсредоточиха върху манифеста на убиеца, в който Тръмп е определен за „символ на обновената бяла идентичност“, а някои експерти твърдят, че той е разпалил белия националистически плам по целия свят.
Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън (Д) направи този аргумент по време на участието си в понеделник сутрин по CNN.
„Мисля, че понякога просто трябва да се съгласите с обективните доказателства и те сочат, че той е съпричастен към тази гледна точка“, казва Елисън, който е първият мюсюлманин, избран в Конгреса. Елисън реагира на коментарите на Тръмп от петък, когато президентът заяви, че не вярва белият национализъм да е във възход въпреки стрелбите, при които загинаха 49 души.
„Не мисля, че е така. Смятам, че това е малка група от хора, които имат много сериозни проблеми“, заяви американският президент пред журналистите.
Тръмп също е попаднал под обстрел за изявлението си от август 2017 г., че има „много хубави хора от двете страни“ на митинг на бели националисти Шарлътсвил, Вирджиния, където мъж, присъстващ на митинга, уби контрапротестиращ.
Представители на Белия дом многократно отричаха Тръмп да има бели националистически възгледи.
„Президентът не е бял „супремасист“. Не знам колко пъти трябва да го кажа“, заяви началникът на канцеларията на Белия Дом пред Fox News.

Превод и редакция: Иван Христов