Барселона. Властите в Мадрид дадоха на председателя на Женералитата на Каталуния Куим Тори срок от още 24 часа, за да разпореди премахването на символите за независимост от всички обществени сгради, които са собственост или се управляват от регионалното правителство в Барселона, съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Преди седмица Централната избирателна комисия напомни на каталuнското правителство, че държавните органи имат законовото задължение да запазят политическа неутралност на местните, регионалните, общите и европейските избори през април и май. Но навсякъде в Барселона може да се видят окачени знамена на Каталуния.
Тора твърди, че „Естеладата е символ, който представлява желание за свобода“. Според Мадрид обаче издигането на знамена на североизточния регион е ясна демонстрация на подкрепа към сепаратистките лидери, срещу които в Мадрид се води процес за иницииране на бунт.
Органът, който наблюдава изборите в Испания, поиска от правителствения делегат на Каталуния Тереза Кунилера да провери дали инструкциите на Мадрид са спазени и предупреди Тора, че ако не се съобрази с тях, може да бъдат наложени административни и наказателни санкции.
Във вторник стана ясно, че Тора отново ще пренебрегне инструкциите и ще поиска доклад от каталунския омбудсман дали символите трябва да бъдат премахнати. Очаква се в рамките на деня да бъде публикувана повече информация за плановете на регионалното правителство в Барселона за символите на Каталуния.

Превод и редакция: Тереза Герова