Мадрид. Десетки хиляди се стекоха по улиците на Мадрид в събота, за да поискат самоопределение за Каталуния и освобождаване на политиците и лидерите на гражданското общество, срещу които се води дело за едностранен опит за сецесия, пише електронното издание на вестник El Pais.
Маршът започна от гара Аточа и завърши на площад Сибелес и изпълни центъра на Мадрид с „естелади“ – неофициалният флаг, използван от привържениците на независимостта на автономната област – и викове „Делото е фарс!“ и „Свобода!“.
Това бе много различна гледка от тази на друг марш, който се проведе на 850 метра от там пред пет седмици, когато десните „Народна партия“ (НП), „Суидаданос“ (Гражданите) и „Вокс“ организираха демонстрация за единството на Испания на „Плаца де Колон“.
Каталунският премиер Ким Тора и много членове на неговата администрация оглавиха марша, който бе организиран от около 60 асоциации, включително големи сецесионистки групи, чиито лидери в момента са съдени за участието си в опита за обявяване на независимост.
„Дойдохме, за да кажем довиждане“, викаха стотици демонстранти, докато обикаляха испанската столица, след като пристигнаха с 500 автобуса и 15 влака.
Числеността на протестите варира силно: Организаторите твърдят, че е имало 120 хиляди протестиращи, докато полицията казва, че броят на демонстрантите е бил около 18 хиляди. Изчисленията на El Pais са за около 55 хиляди протестиращи.

Превод и редакция: Иван Христов