Варна. Последователно се работи за увеличаване на доходите и средствата в подкрепа на българската култура. Това коментира народният представител от парламентарната група на ГЕРБ д-р Емилия Милкова на провелата се среща в клуба на партийната организация във варненския район „Аспарухово”, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Варна.
„Стъпка по стъпка завишаваме единния стандарт, определящ финансирането в библиотеките, читалищата, музеите, галерии. За миналата година увеличението е двойно, а за тази – 8,6%. Осигуриха се повече ресурси за Националния фонд „Култура”, а програмата за обновяване на библиотечните фондове, която преди година беше с бюджет от 1 млн. лв., вече е на стойност 2 млн. лв. Различните културни институти могат да се възползват и от възможностите на програмата за дигитализация”, отчете Милкова в качеството си на член на парламентарната комисия по културата и медиите.
Тя подчерта, че работна група в момента подготвя промени в Закона за читалищата, които целят да гарантират развитието на тези важни духовни средища, но и да предложат по-добри механизми за ефективен контрол.
В отговор на поставените въпроси относно възможностите за насърчаване на българите зад граница да се върнат в родината Емилия Милкова изтъкна, че се полагат максимални усилия за повишаване на жизнения стандарт у нас.
„Икономическият ръст и добрите показатели за бизнес климата в България са знак, че вървим в правилната посока. Инфраструктурата се обновява, а район „Аспарухово” е пример за мащабно благоустрояване и подобряване на средата за живот”, подчерта Милкова. Тя акцентира и върху предприетите мерки да се развие на връзката между бизнеса и образованието.
„Резултатите няма как да бъдат постигнати толкова бързо, колкото всички искаме, но в дългосрочен план трябва да дадат отговор на проблема с недостига на кадри в много сфери”, отбеляза варненският депутат.
Емилия Милкова апелира повече хора да се възползват от възможностите, които европейските програми предлагат в подкрепа на предприемачеството.
„Това е шанс да започнеш бизнес, да се реализираш професионално, да бъдеш иновативен и в крайна сметка да бъдеш успешен именно тук – в България”, изтъкна народният представител. Тя сподели с присъстващите и актуални теми от работата на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.
По повод въпросите относно предстоящата кампания за евроизборите Емилия Милкова изрази опасения, че опозицията ще измести фокуса на дебатите от европейските към злободневни вътрешнополитически теми. „Вярвам, че обществото ни е достатъчно зряло и мъдро, за да оцени резултата от еврофинансирането в България и ролята на ЕС, за да посрещнем адекватно съвременните предизвикателства”, категорична бе Милкова.
Общинският съветник и ръководител на ГЕРБ „Аспарухово” Мартин Андонов на свой ред отбеляза, че чрез европейските проекти ползите от ЕС стигат до всеки един гражданин. „Цялостното обновяване, което тече в нашия район, не би било възможно без европейската солидарност. Активната работа на община Варна по европейските програми отключи инвестиции, които не са по силите на местната хазна”, припомни Андонов. Той запозна присъстващите и с предприетите общински мерки за облагородяване на зелените площи, като се реализират проекти за благоустрояване и озеленяване на градинки и междублокови пространства. „Предстои изготвената нова наредба да се разгледа в Общинския съвет. Тя насърчава гражданската инициатива да се подобрява средата, в която живеем. Защото това не е въпрос на еднократни действия на местната или държавната власт, а процес, в който участва цялото общество”, заяви Мартин Андонов.
В дискусията се включиха и общинските съветници от ГЕРБ Милена Димова, Надя Георгиева, Димитър Колев и Иво Иванов.