София. Трамвайното трасе по ул. „Граф Игнатиев“ е изградено на 100%, започва тестовото пускане на мотриси по улицата. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От днес започва тестовото пускане на мотриси по ул. „Граф Игнатиев“. След 09.00 часа ще влязат първите трамваите по улицата. Трамваите ще се движат, без да изпълняват транспортна функция - те реално ще проверят годността на трасето. Това е задължително условие преди окончателното въвеждане и пускане в експлоатация. След приключване на тези 72-часови проби се назначава приемателна комисия от ДНСК, която издава акт 16 за съответното трасе. След което ние имаме готовност да се пусне редовно трамвайно движение по линии 10, 12 и 18, които минават по ул. „Граф Игнатиев“, заяви Евгени Крусев.
По думите му проверката цели да установи как са изпълнени релсовият път и контактно-кабелната мрежа, как са направени спирките и дали мотрисите преминават нормално, така че всичко да бъде проверено, когато се пусне движението за пътниците.
„Към момента трамвайното трасе по ул. „Граф Игнатиев“ е изградено на 100%. Всички настилки в зоните на релсовия път са положени, контактно-кабелната мрежа е положена, така че няма технически проблем да премина трамвайна мотриса. Именно за това правим тези тестове - да проверим в реални условия дали всичко е наред“, добави той.