Монтана. В началото на изминалия мандат в Европарламента дори не се признаваше за наличието на двойни стандарти при храните, а днес е в ход първата европейска програма в отговор на разликите в качеството на продуктите в Източна и Западна Европа. Постигнахме пълен обрат в позицията на европейските институции, изтъкна кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев при посещението си в село Благово, община Монтана, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той запозна местните жители с инициираната от него и колегата му Андрей Новаков пилотна програма срещу двойните стандарти при храните и напитките, която ще позволи да се правят повече изследвания за разлики в качеството, да се организират информационни кампании в защита на потребителите и дори да се завеждат колективни искове срещу нелоялните търговски практики на производителите. „Битката, която поведохме в ЕП, е в името на здравето на 100 млн. граждани в Източна Европа”, категоричен бе Радев.
Той изтъкна, че в интерес на над 600 000 българи, изпаднали в тежки финансови затруднения, от години води битка да се сложи край на „вечните длъжници” у нас: „По мое предложение в нова евродиректива за несъстоятелността влезе текст, с който се препоръчва на държавите-членки в най-кратки срокове да започнат да прилагат разпоредбите за опрощаване на дългове не само по отношение на предприемачите, но и на физическите лица – потребители. Не успях да постигна тази промяна в националния парламент, но проправих път за нея в Европарламента. Крайно време е да оставим в миналото тази порочна практика, в резултат на която дълговете у нас могат да „надживеят” длъжниците и да трупат лихви за техните неследници”.
„Доказателство, че работим в интерес на гражданите е и новото европейско законодателство, с което премахнахме апостила и легализацията за официални документи за гражданско състояние като акт за раждане, за смърт, за брак, удостоверение за местопребиваване и др. Ще настоявам част от регламента да бъдат и дипломите, удостоверенията за професионална квалификация, документите, свързани с правния статут и представителството на дружествата. С тази промяна, по която активно работих през изминалия мандат, спестихме много ходене по институциите и до 100 евро на документ за обикновените граждани”, информира Радев.
Той изтъкна, че очакваните през новия програмен период 4 млрд. лв. повече за страната ни ще допринесат за осигуряването на повече средства за инфраструктура и развитие на населените места. „Чрез европейските програми се подпомагат бедните региони да наваксат изоставането, като подобрят средата на живот и привлекат инвестиции”, акцентира Радев. Зам.-кметът на Монтана Станислав Станоев анонсира в присъствието на кмета на селото Лъчезар Асенов, че чрез проект по трансгранична програма в партньорство с Румъния се търси еврофинансиране за създаване на медико-социален център в сградата на някогашната детска градина.
Областният управител Росен Белчев, който също взе участие в срещата, на свой ред обясни, че до месец ще бъде избран изпълнител на ремонта на пътя от с. Боровци до местност Чернила.
„Обновяването на инфраструктурата е важно за бизнеса, тъй както и вложенията за повишаване на конкурентоспособността на предприятията”, заяви Радев пред ръководството и служителите на предприятие за производство на млечни продукти в с. Владимирово, община Бойчиновци.
„Радвам се, че чрез средства от европейските програми и в малките населени места у нас се развиват предприятия, които са разгърнали дейността си не само в Европа, а и извън нашия континент”, каза Емил Радев, след като посети успешна фабрика за мрамор и облицовъчни плочи в Берковица.
„Подкрепата за ГЕРБ на 26 май е подкрепа както за европейските перспективи на България, така и за стабилността в държавата, от която зависят прогнозируемата среда и добрия инвестиционен климат”, заключи Емил Радев.