Тирана. Лидерът на кабинета в Тирана упражни правото си на глас на местните избори в страната, като на излизане от избирателната секция отклони въпросите на журналистите, съобщава електронното издание на вестник Gazeta Express в албанската си редакция.
Министър-председателят на Албания подчерта, че днешният ден е изключително важен за страната, след което се наложи да помоли журналистите да му освободят пътя, отказвайки да отговаря на допълнителни въпроси.
В 7:00 часа местно време (8:00 часа българско време) започнаха местните избори в Албания, които обединената опозиция в страната, водена от Демократическата партия на Лулзим Баша, бойкотира. Нови кметове ще бъдат избрани в 61 общини. По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в 31 общини кандидатите от управляващата Социалистическа партия нямат опоненти. За провеждането на вота в страната са въведени строги мерки за сигурност. Командоси ще гарантират сигурността на чуждестранните посолства в Тирана.
В навечерието на вота държавният глава на Албания Илир Мета призова гражданите на страната да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации „по време на изборите на социалистите". „Ситуацията е ясна и от гледна точка на Изборния кодекс, така и от тази на Конституцията. Конституционната дата на местните избори е 13 октомври 2019 година. Що се отнася до 30 юни, трябва да уважаваме и да не се сблъскваме с всички тези съграждани, които ще отидат на тези избори на социалистите“, поясни Мета.
Според държавния глава на Албания гражданите трябва да останат спокойни и разумни и да не се поддават на никакви провокации, защото по този начин ще легитимират „заложничеството“, в което управляващите държат страната и се опитват да й наложат еднопартиен режим.
Мета отложи местните избори с указ от 8 юни, които преди това бяха насрочени за 30 юни. По-късно той подписа нов указ, с който отложи гласуването за 13 октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова