София. Създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация.
Това каза председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов по време на разискванията по проекторешението за създаване на Висше военновъзддушно училище в Долна Митрополия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В Комисията по отбрана ние неколкократно поставихме въпроса, имахме питане към министъра, следяхме работата по възстановяване на Военновъздушното училище. Тук искам да използвам възможността да благодаря на всички, които участваха в този процес. Много хора, дълго време, обмисляха, претегляха и наистина се стигна до този момент“, допълни ген. Попов.
„Защо България заслужава да има военновъздушно училище? Може би малко емоционално, но тук е мястото да кажа, че в българския ген има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има наистина славна история, славни традиции“, каза още ген. Попов и посочи, че българите са използвали първи самолета като бойно средство.
„С възстановяването на Военновъздушното училище ние даваме знак за бъдещето на българската авиация. То е свързано най-вече с придобиването на нов тип боен самолет и с подготовката на кадри“, допълни още ген. Попов.
Генералът уточни, че с възстановяването на Военновъздушното училище се разкрива възможност и за подготовка на кадри в гражданската авиация. „Знаем, че в световен план и в региона, и в България има страхотен глад за кадри за гражданската авиация. Мисля, че имаме и по-далечна цел. Доказали сме, че сме марка, че сме обучавали и възпитавали хора, които са от други държави и курсанти, и цивилни. Тази по-далечна цел е свързана с обучаването на граждани от чужди държави“, допълни ген. Попов.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".