Варна. Повечето хора си представят полицейските кучета като по филмите, свързват ги с известния герой от малкия екран комисар Рекс. Това коментира водачът на полицейско куче Георги Георгиев от структурите на ОДМВР – Варна, който участва в концерта „С обич за децата, в памет на бащите герои“ в Морската градина във Варна, посветен на децата на загинали служители на МВР, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. От пет години Георги Георгиев е обучител и партньор на Джони. Работата на двамата се изразява в това да охраняват Морската градина и да следят за обществения ред. Всеки ден Джони обикаля Приморския парк в продължение на 6 часа. Досега, обаче, не му се е налагало да хваща нарушители. Георги Георгиев е взел кучето от развъдника в Берковица, още когато то е било на 40 дни. Двамата са ходили на школа там и ще служат заедно докато Джони има тази физическа възможност. Той се обучава постоянно, а когато не е на служба, живее в развъдника за служебни кучета в квартал „Владиславово“. Там се обслужва като всеки домашен любимец, след което излиза на работа, за да изпълнява поставените му задачи.
На демонстрациите под Пантеона в Морската градина имаше още две полицейски кучета, които посетителите можеха да пипнат, както и да разговарят с водачите им. Сред четириногите колеги на Джони има и такива, които са обучени да откриват взривни вещества или наркотици, както и загубени или издирвани лица. „Всеки водач обучава своето куче и едновременно с това му е и партньор“, обясни още Георги Георгиев.
10-ят юбилеен концерт „С обич за децата, в памет на бащите герои“ се проведе на амфитеатъра под Пантеона в Морската градина във Варна. Проявата се организира от структурата на Синдикалната федерация на служителите в МВР във Варна, която чества тази година десет години от своето основаване. Гости на събитието бяха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, директорът на ОДМВР – Варна комисар Даниел Пашов и директорът на ОДМВР – Добрич комисар Никола Панчев. Инициативата е в подкрепа на децата и семействата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг полицаи и пожарникари от областните структури на МВР. Средствата, събрани по време на концерта, ще отидат за подпомагане на децата и семействата им.
Диана СТОЕВА