Берлин. През 2018 година в Германия е продължила да се засилва разузнавателната дейност на някои страни, като най-активно от всички против ФРГ са шпионирали Русия, Китай, Иран и Турция. Това се казва в доклад на Федералното ведомството за защита на конституцията (BfV, контраразузнаването на Германия), предава руската агенция EA Daily.
В документа се отбелязва, че много страни използват разузнавателни служби, за да получат инфоционно предимство в политиката, икономиката, техниката и военната сфера и шпионите проявяват „специален интерес към Германия заради челнството й в ЕС и НАТО, както и силната й икономика и научни иновации“, предава Deutsche Welle.
Докладът също така показва, че държавният тероризъм се превръща в сериозна заплаха. В тази връзка експертите на BfV посочиха и други страни, в които са извършени убийствата, които биха могли да бъдат организирани от чужди разузнавателни служби. Обаче по-голямата част от шпионските операции през 2018 г. са били свързани с получаване на тайна информация, отбелязва документът на германската агенция за контраразузнаване.

Превод и редакция: Иван Христов