София. Прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа. Това каза народният представител от ДПС Хасан Адемов по време на дебатите по промените в Закона за социалното подпомагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН. Никога Министерството на труда и социалната политика не е провеждало каквито и да било форми на ограмотяване. Така че това, което сме записали в текста, в никакъв случай не означава, че може да бъде изпълнено, тъй като те нямат административния капацитет да извършват това, което сме записали в текста“, заяви Адемов.
Той цитира решение на Европейския комитет по социални права, публикувано на 27 март 2019 г. по жалба срещу България. „С него се установява, че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа. Посочва се, че мярката има наказателен характер и увеличава икономическата и социалната уязвимост на засегнатите лица. По тази причина Комитетът единодушно приема, че съответната законова мярка не е пропорционална на иначе легитимната цел, която преследва борбата с отпадането от училище“, заяви Адемов. Той посочи, че никой от ДПС не е против това детето да посещава училище от най-ранна детска възраст. „Но това трябва да бъде направено чрез търсене на баланс между санкциониращите и подкрепящите мерки. Според нас този баланс в този текст не е намерен“, коментира Адемов.
Цветилена СИМЕОНОВА