Лондон. Разделението в Лейбъристката партия за Брекзит отново експлоадира публично, след кат о влиятелни функционери влязоха в остър спор относно позицията на партията, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Джон Макдонъл, министърът на финансите в сянка, заяви, че Работническата партия трябва „да действа сега“, ако иска да има обществено гласуване за одобряване на сделка с ЕС при всички обстоятелства, но Лен Макклъски, лидерът на профсъюза „Юнайт“, заяви, че партията трябва да се фокусира върху „зачитането на референдума от 2016-та година“ и да реализира Брекзит.
Както се твърди, Макклъски е отказал да подкрепи промяна в политиката на лейбъристите, когато лидерът на партията Джереми Корбин се е срещнал с водачите на профсъюзи миналата седмица, за да им предложи фракцията да подкрепи референдум за всяка сделка за Брекзит, която бъде приета от парламента.
Докато мнозина депутати от Лейбъристката апртия очакваха, че промяната ще бъде обявена след срещата, генералният секретар на „Юнайт“ се противопостави на идеята и принуди Корбин да обяви, че се нужда от още време за „консултации“. Новото отлагане предизвика ярост сред еврофилите в работническото движение, които са категорични в желанието си да не се съобразят с резултатите от референдума през 2016 година.
Макклъски заяви пред Би Би Си, че няма нужда да се прибързва с промяна на настоящата политика на партията, която е да се договри собствена сделка за Брекзит.
Настоявайки, че г-н Корбин няма да бъде "тормозен", за да промени позицията си, той каза: "Реалността в момента е, че се провеждат много дебати. След европейските избори аз призовах хората да се успокоят. Изглежда има паническо бързане да установим различна позиция от тази, която лейбъристката партия има вече няколко години, която зачита референдума за 2016 г. и се опитва да договори сделка, която ще обедини нацията.
"За съжаление имаме премиер, който направи огромни грешки и правителство, което не е в състояние да реализира Брекзит, а ние имаме добре финансирано лоби за оставане в ЕС, което вкара нацията в токсична ситуация“.
Той добави: "Имаме политика, че нищо не трябва да се сваля от масата, включително работнческата алтернатива. Нашата алтернатива е да получим Брекзит, който зачита резултата от референдума, но всъщност го прави със споразумение, което ще задоволи 48-те процента, които искат оставане в Съюза“.
Предполагайки, че всяко решение за това дали да се иска нов референдум, може да бъде отложено до годишната конференция на лейбъристите през септември, генералният секретар на „Юнайт“ заяви: "Няма да бързаме да правим нищо. Имаме политическа конференция след 12 седмици“.
Но г-н Макдонел каза, че е разочарован от закъснението в подкрепата на втория референдум. Той призна, че е очаквал промяна в политиката да бъде обявена миналата седмица, но каза, че синдикалните лидери са поискали „повече време“.
Македонел заяви в неделя пред Sky News: "Опитвам се да кажа, че трябва да действаме сега и Джереми каза преди месец, че ще върнем този въпрос на хората“.

Превод и редакция: Иван Христов