София. Постоянната смяна на формулата на изчисляване на пенсиите създава недоверие в обществото. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус , Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов и член на националното ръководство на АБВ. Той допълни, че формулата за изчисляване на пенсиите от 2015, по времето на която той е бил социален министър, не е ощетила хората. Според него големите проблеми в пенсионната система идват с приетите през декември 2018-та без обществено обсъждане изменения. По думите му формулата от 2015г. не е различна от тази, която работи от 2000 г.
„Просто беше подобрена. Това, което се промени сега, освен трите години от 1997 г. до 2000 г., които, по неизвестни за мен причини, отпаднаха от стажа, и което трябва да се върне – поне това ако е положително от срещата при премиера днес, е добре. Имаше още няколко големи проблеми. Единият е свързан със запазването на тавана на пенсиите за всички. Новите пенсионери не трябваше да имат таван от тази година и много хора разчитаха на това. Другата голяма промяна е свързана с коефициента за тежест на година стаж, който трябваше много плавно да нараства, докато стигне 1,5, за да може пенсията в България, както е в развитите държави, да бъде 70% от дохода, който човек е имал, като се пенсионера“, каза още бившият социален министър.
Ивайло Калфин допълни, че сега всеки колкото и голяма заплата да получава, 40% от заплата е пенсия. Това са промени от края на 2018 г., които ощетяват пенсионерите, за сметка на спестени ресурси в държавата.
Цоня СЪБЧЕВА