София. Дейността на ЦИК е една от най-прозрачните и публични в структурата на държавата. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивелина Алексиева-Робинсън по време на отчет за 5-годишния мандат за дейността на Комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българската ЦИК е една от единствената в света, която позволява да бъдат прегледани протоколите след избори“, допълни тя. „В свят, в който въпросите с киберсигурността се развиват динамично, участват в дейността на институциите, в това число и в работата на ЦИК“, отбеляза председателят на комисията.
„Създадохме нова структура на интернет страницата, осигурена е комуникация между централната, районните и общинските избирателни комисии. Подсигурено е видеоизлъчване, публикуват се всички регистри и материали за кампаниите“, обобщи още тя. „За разяснение да допълня, ползваме и социалните мрежи. ЦИК осигури възможност да се подават електронни заявления за гласуване извън страната. По електронен път получаваме много въпроси от граждани и отговаряме на всеки един от тях. Това позволява процесът да бъде по-прозрачен и публичен“, коментира Ивилина Алексиева-Робинсън. „Дейността на ЦИК е една от най-прозрачните и публични от структурите на държавата“, заяви тя. Председателят на комисията посочи, че изборите не могат да се случат без съдействието на администрациите на министерствата в страната и е крайно време да се разбере, че избирателната комисия сама е непосилна да организира целия процес.
Тя отбеляза, че сегашният състав на комисията е получил награда в областта на гражданското включване и отбеляза, че трябва да се работи в посока по-широк обхват и на гражданите. „Като цяло изборната администрация проведе работата си по професионален начин“, заключи тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА