Никозия. Участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в шестата тристранна среща на върха между Кипър и Гърция и Израел в Ерусалим заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис “е силен знак за подкрепа за тристранната рамка и засиленото сътрудничество между нашите страни ”, каза посланикът на Израел в Кипър Сами Ревел, цитиран от кипърската редакция на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервю за Кипърската информационна агенция CNA преди срещата на върха, посланикът също така заяви, че отношенията между Израел и Кипър и тристранното сътрудничество с Гърция "надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", добавяйки, че неговата страна очаква с "допълнително институционализиране на това сътрудничество. "
Ревел повтори подкрепата на страната си за суверенните права на Никозия в изключителната икономическа зона (ИИЗ), когато беше попитан за заявеното намерение на Анкара да започне сондажи в Източното Средиземноморие.
Очаква се енергийната сигурност и развитието на регионите да бъдат включени в дневния ред на тристранната среща на високо равнище, която се провежда в сряда.
"Израел напълно подкрепя бъдещото укрепване на тристранната рамка", заяви посланикът на Израел, като добави, че ясна цел е по-нататъшно засилване на съвместните действия на министерствата, организациите, изследователските институции и частния сектор.
Той посочи последната тристранна среща на върха, която се проведе в израелския град Беер Шева през декември 2018 г., като заяви, че тя предоставя „отлични примери“, като например практическо обучение за предприемачи и стартиращи фирми, много успешен бизнес форум, сътрудничество в областта на кибернетичната сигурност.
„Очакваме с нетърпение по-нататъшното институционализиране на това сътрудничество“, каза Ревел, когато го попитаха за постоянен секретариат, който се очаква да бъде открит в Никозия по-късно тази година, за да координира тристранното сътрудничество.
Във връзка с предстоящите избори в Израел, посланикът също беше попитан дали вижда бъдещи промени в политиката на страната му, в сравнение с тристранната схема или по-скоро очаква приемственост.
"Отношенията между Израел и Кипър, както и тристранното сътрудничество с Гърция надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", каза той.
"Нашите връзки се основават на дълбоко приятелство и взаимно уважение, на общи ценности и обща визия за бъдещето", каза той, говорейки за "бъдеще на стабилност, сигурност и просперитет".
Той добави, че „заедно с други подобни страни, трябва да се изправим пред значителни предизвикателства, по-специално нарастващите заплахи от тероризъм и екстремизъм“ и отбеляза, че общите усилия са жизненоважни за отговор на бъдещите нужди. "Като близки съседи ще продължим да укрепваме партньорството си," каза той.
На тристранната среща на високо равнище в Беер Шева трите страни постигнаха споразумение по текста на Междуправителственото споразумение, което ще улесни популяризирането и изпълнението на проекта за тръбопровода ИстМед.
Запитан за бъдещето на проекта, посланикът каза, че „ИстМед представлява важна визия и стратегически вариант“ и може да допринесе за енергийната сигурност и диверсификацията на доставките за Европа. Той подчерта също, че посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман присъства на срещата на върха, изразявайки подкрепата на САЩ за проекта.
"Ние продължаваме да изследваме и други големи енергийни проекти", каза израелският посланик, като отбеляза, че много важна област на сътрудничество е развитието на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Това може да спести значителни разходи и да намали емисиите с цел опазване на околната среда, добави той.
Запитана за посланието на Израел към Анкара относно дейностите в ИИЗ на Кипър, Ревел заяви, че на предишни срещи на върха и трите страни се противопоставиха на всяко действие в Източното Средиземноморие и Егейско море, което може да предизвика загриженост за стабилността, да наруши международното право или да противоречи на добросъседските отношения.
"Както заявихме в миналото, Израел ясно зачита правата на Република Кипър при упражняване на суверенните си права в изключителната си икономическа зона", каза той, напомняйки споразумението за разграничаване на ИИЗ, че Израел и Кипър достигнаха през 2010 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков