Атина/Анкара. Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф в поредица навигационни телекси, които игнорират югоизточния остров Кастелоризо. Документите внушават, че той няма никакво значение, когато става дума за очертаване на морските региони в Източното Средиземноморие, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
По-конкретно, Анкара е издала пет навигационни телекси (1153/18, 1154/18, 1155/18, 1156/18 и 1157/18), които запазват морските зони за военни учения в района от Фетие в Югозападна Турция, на юг до остров Касос, изток от него и оттам - на юг от Анталия.
Турските телекси са законни, тъй като резервират райони за учения в международни води. Въпреки това по същество те повтарят турските претенции в Източното Средиземноморие, тъй като Кастелоризо е отрязано от останалата част от островската верига на Додеканези. Гърция ги определя като източния край на нейния континентален шелф и Изключителната икономическа зона (ИИЗ).
Практически казано, с позицията си към Кастелоризо, Анкара отхвърля политиката на Гърция за Източното Средиземноморие, в която островът се явява ключов компонент, подчертават от редакцията.
Последното развитие съвпада с енергийните проекти, които се развиват около остров Кипър, и на които Анкара се противопоставя.

Превод и редакция: Тереза Герова