София. В столичния автотранспорт се наблюдава тенденция за привличане на нови хора – при напуснали 42 шофьори, идват 97 нови. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със синдикатите във връзка със заплатите на шофьорите от градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проведохме поредния кръг от преговори с двата синдиката в системата за градския транспорт. Преговорите винаги са много тежки – имат няколко етапа, няколко нива. Целта е една – да осигуряваме по-добър градски транспорт в града“, заяви Фандъкова и посочи, че това е свързано с основната визия за промяна на столицата в по-зелен град с по-чист въздух. „Само в последните няколко месеца бяха пуснати в движение 170 нови автобуса, предстои пускане на новата линия на метрото до края на годината, очакваме през септември да пристигнат 13 нови трамвая и 15 нови електробуса“, каза още кметът на София. „Но за да има по-добър транспорт, трябва да има кой да го кара“, заяви Фандъкова и припомни, че от края на миналата година се водят преговори за увеличение на заплатите на водачите от градския транспорт, като за тази година те са увеличени с 20%. „През март постигнахме договореност за тригодишно споразумение с цел да привличаме повече желаещи да работят в системата на градския транспорт и тези, които работят, да остават“, обясни Фандъкова.
Тя посочи, че досега в столичния автотранспорт има тенденция за привличане на нови хора. По думите ѝ при напуснали 42 шофьори има 97 нови. „В столичния електротранспорт съотношението между напусналите и новодошлите е 50/50, но има голям интерес към безплатните курсове, които се провеждат“, заяви Фандъкова.
Цветилена СИМЕОНОВА