Москва. Разговорът между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и британския премиер Тереза ​​Мей за предполагаемото отравянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е бил труден и информативен,. Това поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като допълни, че тази част от срещата "се е състояла лице в лице, само в присъствието на преводачи", пише вестник "Коммерсант
.
"По случая Скрипал тя наистина говори остро. Президентът Путин й обясни съвсем разбираемо всичко, което изисква обяснения в този случай”, увери Песков. Същевременно той подчерта, че британската страна не е предоставила доказателства за участието на Русия в инцидента. Освен това, отбеляза той, все още е неизвестно „къде са Скрипал, ако има такива изобщо”. Говорителят на Кремъл Песков не успя да отговори на въпроса дали Тереза ​​Мей е доволна от коментарите на руския президент по въпроса.
Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени в Солсбъри през март 2018 година. И двамата бяха хоспитализирани, а по-късно - изписани от болница. Британските власти са убедени, че в инцидента е замесено руското разузнаване. Москва отрича обвиненията.
През юни 2019 г. руският президент предложи Великобритания да забрави за отравянето на Скрипал. На среща с Владимир Путин в Осака Тереза ​​Мей заяви, че нормализирането на отношенията между двете страни е невъзможно, докато "Русия не спре безотговорните и дестабилизиращи действия".

Превод и редакция: Тереза Герова