Москва. Между Русия и Полша отново се стигна до размяна на „нежелани" дипломати. Москва обяви вицеконсула на Генералното консулство на Полша в Иркутск за персона нон грата. По информация на вестник „Коммерсант“ по-рано Варшава е взела същото решение по отношение на вицеконсула на руското генерално консулство в Познан.
Московското бюро на полския телевизионен канал TVP първи обяви предстоящото експулсиране на дипломата. Според телевизионния канал ръководителят на полското генерално консулство в Иркутск е бил заставен да напусне пределите на Русия преди полунощ на 16 април. Въпреки това, според редакцията, става дума за вицеконсул на генералното консулство. Информацията за изгонването на полския дипломат е било потвърдено от официална Варшава, откъдето са пояснили, че решението на Москва е в резултат на „прилагането на принципа на реципрочност от страна руските власти“.
Вестникът твърди, че по-рано Варшава е взела решение да обяви вицеконсула на руското генерално консулство в Познан за персона нон грата.
Дипломатическите скандали между Русия и Полша не са необичайно явление. През 2000 г. и 2014 г. двете страни си размениха по една персона нон грата. Така през октомври 2014 г. във Варшава за шпионаж в полза на Руската федерация бе арестуван подполковник на полската армия, който служи в Министерството на отбраната, след което властите заплашиха да изгонят няколко руски дипломати. В отговор през ноември същата година Москва застави редица полски дипломати да напуснат пределите на страна като отмъщение. През 2016 г. подполковник Збигнев У. бе осъден на шест години затвор, припомня изданието.
По-късно, през март 2018 г., Полша се присъедини към колективната акция на солидарност с Лондон в случая „Скрипал“. Повече от две десетки страни решиха да изгонят представители на руските дипломатически мисии от пределите си, Варшава, заедно с Париж и Берлин, бяха сред лидерите в Европейския съюз, изгонвайки по четирима руски дипломати. В отговор Москва взе симетрично решение, изпращайки у дома четирима служители на посолството на Полша.
Успоредно с това през последните години Москва и Варшава си „размениха“ редица цивилни специалисти – на тях или им бе забранено да влизат в страните, или сами настояваха да ги напуснат. Така през 2015 г. от Варшава бе изпратен обратно кореспондентът на РИА Новости Леонид Свиридов. Седмица по-късно работата си в Москва бе помолен да напусне критичния полски журналист на водещото издание на Gazeta Wyborcza Вацлав Радзинович. След журналистите, през 2017 г. дойде ред и на историците: полската национална агенция за сигурност прогони новосибирския професор Дмитрий Карнаухов, обвинявайки го в „проруска пропаганда". В отговор на искането на ФСБ пределите на Русия напусна полският професор от Краковския университет Ягелон Хенрик Глембоцки. През 2018 г. дойде ред на политолозите: по искане на полската страна, на руските политолози Олег Бондаренко и Алексей Мартинов бе отнето право да влизат в страните от Шенгенското пространство.
Изданието припомня, че от началото на украинската криза политическите контакти между Русия и Полша са практически замразени. Последната среща на руския външен министър Сергей Лавров с неговия полски колега се проведе в края на 2014 г. Лавров не е общувал двустранно с двамата последващи външни министри на Варшава Витолд Васчиковски и Яцек Чапутович. През това време работата на редица групи на двустранно ниво и руско-полският обществен форум бяха прекратени.

Превод и редакция: Тереза Герова