Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия и лидер на една от партиите в управляващата коалиция в Рим – „Лигата“, Матео Салвини заяви, че хаосът, предизвикан от офанзивата на маршал Халифа Хафтар в Либия, е увеличил риска от присъствие на терористи на борда на мигрантските кораби, пристигащи в Италия, предава радио „Спутинк“.
„Инфилтрацията на ислямски терористи вече не е риск, а нещо сигурно: затова е мой дълг да повторя, че на италианското крайбрежие няма да бъдат допускани в кораби, заяви той в рамките на интервю пред местно радио.
По-рано италианските власти отказаха да приемат мигранти от транспортния кораб на германската неправителствена организация Sea-Eye.
В края на януари кораб на друга германска хуманитарна организация, Sea-Watch, прекара около две седмици в морето в очакване решение на италианските власти. След това на почти 50 мигранти от кораба беше разрешено да слязат в Италия, след като седем европейски държави, включително Италия, се съгласиха да ги приемат.
През март италианското министерство на вътрешните работи съобщи за 92% спад на броя на мигрантите, пристигащи в Италия по море. През януари-март в страната са пристигнали едва 571 мигранти, което е много по-малко от почти 6300 мигранти за същия период на миналата година.

Превод и редакция: Иван Христов