Баня Лука. Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че не вярва в справедливостта на Хагския трибунал, защото смята, че не е предоставил основа за помирение, предава думите му македонското електронно издание “МКД“.
Според него е невъзможно само една страна да бъде виновна.
Додик заяви, че в Република Сръбска не се доверяват на Хагския трибунал, който утре ще обяви окончателната си присъда бившият президент Радован Караджич, но все пак вярва, че "справедливостта може да победи".
"Вземал ли е Караджич някакво решение за нападение над цивилни?" Не - каза Додик на посещение в сръбската телевизия „Пинк“ и добави, че командната отговорност изглежда е валидна само за сърбите.
Той каза, че "недоверието в съда в Хага" в Република Сръбска се засилва и от слухове, че някои доказателства са изчезнали, или са премахнати.
"Лично аз не вярвам в правилността на този съд, той не е изпълнил мисията си с решенията си да осигури основа за помирение", каза Додик.
"Политическото и военното ръководство на Република Сръбска е обвинено, а Насер Орич, военният командир на Сребреница, за чийто зверства се снимат филми, е освободен", каза Додик.

Превод и редакция: Юлиян Марков