София. „15 години България в НАТО“ е озаглавена фотографската изложба, която Министерството на отбраната организира, за да отбележи годишнината от присъединяването на нашата страна към организацията на Северноатлантическия договор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Изложбата ще бъде открита от министъра на отбраната Красимир Каракачанов в 17.00 часа на 20 февруари. На церемонията ще присъстват началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Въоръжените сили, представители на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България и др.
Изложбата „15 години България в НАТО“ е разположена пред Паметника на войнишкия лъв - част от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, в градината при Националния дворец на културата в София. Мястото не е избрано случайно – бронзовият лъв е централна фигура на паметник, изграден в прослава на българските воини, загинали за национално освобождение и обединение, а фотографиите, представени в изложбата, показват подготовката на днешните военни за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната ни. Така пространствено са обединени миналото и настоящето на Българската армия.
За 15 години българските Въоръжени сили участват в четири операции на НАТО в Косово, Босна и Херцеговина, Ирак и Афганистан. Многобройни са многонационалните учения, в които българските военнослужещи повишават бойните си умения редом с колегите си от армиите на страните-членки на Алианса, повишават опита си от работа на различни командни нива в международните щабове. Те проявяват професионализъм и отговорност, които колегите им от НАТО високо ценят.
Обективът на фотографа на Министерството на отбраната Вяра Йовева е уловил миговете на щастие при завръщането на военнослужещите в Родината след успешно участие в мисия зад граница, стремежът към усъвършенстване на бойните умения, съвместните тренировки с военни формирования от въоръжените сили на страните-членки на НАТО.
Изложбата ще бъде представена до 1 април 2019 г., за да могат жителите и гостите на столицата да видят част от войсковото ежедневие на българския военнослужещ.



Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"