Монтана. МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ организира Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ От 18 до 22 март, от 8 до 13 часа болницата в Монтана организира Седмица на отворените врати за борбата с туберкулозата. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с туберкулозата – 24 март. Д-р Цветан Петров, специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия. Той увери, че и извън посочените дни и часове никой със съмнения за туберкулоза няма да бъде върнат. Прегледите са напълно безплатни, не се изисква направление от личен лекар.
Това е последната седмица на отворени врати от Програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, малария и СПИН, която изтича през март 2019 г. Тя влезе в България през 2008 г. и осигуряваше финансиране за превенция и лечението на тези болести в България. По програмата отделението в Монтана е ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения. Програмата заплащаше напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията, лекуваше напълно безплатно болните, без значение дали имат здравни осигуровки. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се даваха по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, осигурен от Фонда, обясни д-р Петров. Програмата осигуряваше и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.
Благодарение на програмата за 10-години заболеваемостта от туберкулоза в регион Монтана е намаляла три пъти, като в началото са били най-високите за страната нива от 68 на 100 хиляди души население, а в момента е 21 на 100 хиляди, колкото е и средното ниво за страната.
След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще трябва да поеме изцяло държавата. На 22 март в Министерството на здравеопазването е насрочена среща, на която ще се обсъди национална програма за борба с туберкулозата.
В момента в отделението се лекуват 7 лежащо болни, то е полупразно, поради тенденцията да се ограничава все повече жълтата гостенка в Монтана.