София. Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София. Това заяви посланикът на Руската федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров в отговор на въпрос на Радио „Фокус“ в рамките на Дружествена беседа, организирана в Руския културно-информационен център.
„Какво мислите, че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО“, обясни руският посланик в страната.
Н. пр. Анатолий Макаров призна, че е чувал за предложението за изграждане на натовска база край Варна или Бургас и – коментирайки възможността за реализирането му, той предупреди: „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения“. Съгласно думите му, НАТО е структура, която е насочена срещу Русия. „Разбираме това. Забелязваме и засилването на НАТО по границите му с Русия“.
„Ако (по Българското Черноморие) бъдат разоположени ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, то това вече би било сериозно, много сериозно. Надявам се, че няма да се стигне дотам, че намерим някакво решение“, отбелязва Н.пр. Анатолий Макаров.
Тереза ГЕРОВА