Будапеща. Унгарската управляваща партия „Фидес“ смята, че си струва да остане членка на Европейската народна партия (ЕНП), докато тя не започне да се идентифицира напълно с промиграционната политика, заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Фидес“ трябва да се бори за обновлението на Европа като член на ЕНП, докато има шанс да се изберат нови лидери в тази група, които да спрат миграцията и да защитят европейските граници и християнската култура“, заяви Антал Роган.
Предстоящите европейски парламентарни избори ще дадат шанс за постигане на тази цел след поредица от неуспехи, понесени от блока под ръководството на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер през последните пет години, каза той.
Политикът подчерта необходимостта от открит дебат по въпроса дали Европа „иска мигранти“.
По думите на Роган, има много членове на ЕНП, които разчитат на гласовете на европейската промиграционна левица за избирането като председател на Европейската комисия на шпитценкандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Но изявленията на тези политици често не отразяват първоначалната позиция на партията, каза той. Голяма част от ЕНП се противопоставя на промиграционните възгледи на някои от другите й членове и на европейската леви, като цяло, включително на зелените и либералите, добави началникът на канцеларията на Орбан.
В следващите седмици унгарското правителство ще се съсредоточи върху мерките за подкрепа на семейството, което обаче не означава промяна в политиката на министър-председателя по отношение на миграцията, обясни той.
Виктор Орбан ще продължи да предлага защитата на границите да премине от прерогативите на Европейската комисия към тези на отделните страни-членки, предавайки решенията за миграцията и защитата на границите на нов съвет, съставен от министрите на вътрешните работи на страните, влизащи в Шенгени който ще възстанови половината от разходите за гранична защита, покрити от държавите-членки на ЕС, каза Роган. Той добави, че докато тези предложения не бъдат изхвърлени изцяло, „Фидес“ ще остане част от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов