Белград/Скопие. "Сръбският президент Александър Вучич ще помилва всички, арестувани по време на протестите, които ще поискат помилване“, това е съобщила белградската медия "Блиц“, цитирана от македонската телевизия Нова ТВ. Сръбското издание се е позовало на сведения от източник близък до президентската институция, според който „онези, които подадат молба за помилване, ще бъдат освободени“.
Помилването се отнася за всички, с изключение на лицата, които са внесли резачка в сградата на държавното радио и телевизия и са заплашвали журналистите, нито за онези, които на протеста пред президентството на Сърбия "са се били и са нападали с нож полицаите".
Представителите на Съюза за Сърбия (СС) предварително призоваха компетентните органи и сръбския президент да освободят арестуваните при безредиците по време на протестите. В противен случай обявиха, че ще организират мирни протести и дежурства пред Президентството, а кампанията им ще продължи под мотото "За децата няма да ви простим". Един от лидерите на СС, Драган Джилас, заяви, че акцията за нахлуване в сградата на сръбското държавно радио и телевизия не е планирана. На пресконференция той е пояснил, че “Вучич има правомощия по закон и според Конституцията да реши амнистията на тези лица и да прекрати съдебните процедури срещу тях, да върне тези млади хора обратно в семейството и училището ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова