Перник. Община Перник организира съвместно с Джуниър Ачийвмънт (JA)-България регионално състезание по програма „Учебна компания“ на 24 април като част от националната квалификация за Националното състезание „Най-добра учебна компания“ 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В инициативата ще се включат до 25 ученически стартъпа от програмата „Учебна компания“ на JA-България от и Югозападна България.
Целта на регионалните състезания е да даде възможност на учебните компании в конкурентна среда да демонстрират своите умения по продажби и маркетинг, като същевременно съумеят добре да защитят идеята си пред жури. От всяко регионално състезание ще бъдат избрани до 10 ученически компании, които получават право на участие в Националното състезание „Най-добра учебна компания на България“. Участващите екипи представят своите продукти и услуги на щанд в частта търговско изложение, на сцена правят и представяне пред жури във формат на презентация пред инвеститори. Участниците развиват продукти и услуги в сферите на компютърните и интернет технологии, мобилни приложения, туризъм, хранително-вкусова индустрия, облекло, дизайн и др.
Инициативата е резултат от споразумението за сътрудничество между Община Перник и Джуниър Ачийвмънт България за дългосрочно и ефективно сътрудничество в процеса на обучение на младежите по предприемачество, изграждане на модел за публично-частно партньорство и създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти.
Първоначалният формат на Програма „Учебна компания” е създаден през 1919 г. и празнува 100-на годишнина през 2019 г. Това е най-утвърдената програма на Джуниър Ачийвмънт в цял свят, като през 2006 г. е призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество”. В рамките на програма „Учебна компания“ ученици на възраст 15-19 г. се научават как да материализират своята идея за бизнес в реално бизнес начинание, което управляват в рамките на една учебна година. По време на обучението младежите стават акционери в собствената си компания като инвестират минимален капитал, избират Управителен съвет и президент. През учебната година те реализират избрания от тях продукт/услуга и трябва да го предложат на крайния клиент, като осъществят продажби в рамките на учебното заведение. В края на учебната година участниците ликвидират учебната компания, разпределят дивидентите и правят оценка на бизнес цикъла. В процеса на обучение младите хора развиват лидерски качества, умения за общуване, умения за вземане на решения, водене на преговори, организиране, управление на времето, като същевременно имат възможност да развиват и използват специализирани умения от сферата на бизнеса, както и от изучаваната от тях академична област.