Асеновград. Дневният център за деца с увреждания в Асеновград се мести до края на юни в нова сграда. Това бе обявено на заключителна преконференция по проекта „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в Община Асеновград” от заместник-кмета инж. Мария Вълканова, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Към момента ползвателите на дома са 25 деца.
Проектът „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в Община Асеновград” се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, Процедура: „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ със срок на изпълнение 2 години. Общата му стойност е в размер на 100 000 лв. Oбхватът на проекта включва ремонтни дейности по преустройството на сградата на бившия дом „Таню войвода” във връзка с преместването на Дневен център за деца с увреждания в Асеновград от пл. „Бански” на ул. „Шести януари” №14. Основната цел на проекта e подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в община Асеновград чрез подобряване на материалната база и на средата в ДЦДУ с цел предоставяне на качествена социална услуга.
За правилното функциониране на бившата сграда на ДДЛРГ „Таню войвода” по новото й предназначение се извършиха функционални промени на първия етаж, позволяващи да се ползва за деца в неравностойно положение, както и редица ремонтни дейности по подмяна на дограма, ВиК и електроинсталация и други.
Управителят на центъра Добромир Кузманов каза, че в новия център ще се оборудват отделни кабинети за психолог, логопед и кинезетерапевт със специализирана техника и уреди за рехабилитация и развиване на фината моторика при децата. Всичко това ще позволи повишаване на капацитета на услугата и подобряване на качеството й, допълни той.