Пловдив. Фестивалът „Младият Пловдив чете“ по традиция започна в началото на февруари. Първото събитие от форума беше Кинофестивал не-Възможното образование за документални филми, организиран от Сдружение “Общност за демократично образование”. Това съобщиха организаторите. Някои от прожекциите се проведоха в НБ „Иван Вазов“, като след филмите се състоя дискусия с родители и гости, които са специалисти в различни области на образованието. Първият гост-автор в „Младият Пловдив чете“ беше Иван Ланджев, който се срещна с ученици от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“. Темите: Бог, любов, омраза, победители и губещи, възможно ли е да обичаш работата си или как да откриеш това, което искаш да правиш в живота си. Иван Ланджев гостува в Пловдив с най-новата си книга „Ти, непрестанна новина“.
Илюстраторът Катина Недева рисува с деца от 2 клас в СУ „Св. Софроний Врачански“ в рамките на фестивала „Младият Пловдив чете“. Тя разказа приказката с нейни илюстрации и текст „Птиче село“. В края на срещата, Катина и малчуганите заедно рисуваха птица.
Чавдар Ценов се срещна с ученици от Английската гимназия в Пловдив в началото на март. Той представи книгата си „Накъде тече реката“. Официалната премиера беше в Културния център на радио Пловдив. Премиерата на книгата „Чучело“ на Александър Байтошев се състоя в клуб „Петното“ в Пловдив. Преди това авторът се срещна с ученици от Професионална гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“.
През месец март в рамките на „Младият Пловдив чете“ Зорница Христова ще представи комикса „Орелът, врабецът и капчукът“, както и поредицата на издателството „Философски закуски“. Събитието ще се състои на 19 март в ОУ “Алеко Константинов“, Пловдив от 12.30 часа.
Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“- Пловдив избра да представи Димана Йорданова на 22 март 2019, петък, 17.30 ч. в книжарница Хеликон – Пловдив на ул. „Княз Александър I“ 29. Ученици ще четат нейни стихове и ще й задават въпроси.
Детският автор Виктор Самуилов ще чете от книгата си „Нъцки“ в последната седмица на март.
„Младият Пловдив чете“ е утвърдена инициатива за насърчаване на интерес към четенето и книгите, която среща малки и пораснали читатели с талантливи творци. През 2019-та фестивалът започна в края на февруари и продължава до юни. В рамките на „Младият Пловдив чете“ се реализират повече от 20 събития – срещи, творчески работилници, работни семинари, доброволчески инициативи и други културни прояви. Така думите и техните автори стигат до децата. От две години в програмата се отделя специално внимание и на най-малките, които все още не ходят на училище. Водещ партньор е Детски отдел към Народна библиотека „Иван Вазов“.
„Младият Пловдив чете“ е част от Литературен фестивал „Пловдив чете“ и се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.