Пловдив. Окръжният съд отложи за 13 май от 9.30 часа делото срещу д-р Иван Димитров, който уби рецидивист, влязъл да краде в дома му, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Делото беше насрочено за разпоредително заседание днес, но бе отложено заради неявяването на заседанието на съпругата на убития Надежда Стоева, която не е било законно призована. Той е живеел на семейни начала с нея и от съжителството си имат три деца. Съдът прецени, че тя също има права и би трябвало да и се даде шанс да ги предяви в съда. Родителите на 40-годишния рецидивист Жоро Джевизов - Плъха от пловдивския квартал „Столипиново”, поискаха от съда обезщетение, всеки за по 150 000 лева, както и да бъдат конституирани като граждански ищци. Съдът уважи това тяхно искане.
Днес 49-годишният рентгенолог д-р Иван Димитров се яви в съда, заедно с адвокатите си, но запази пълно мълчание и на влизане, и на излизане от залата. Срещу него са повдигнати обвинения, че на 2 март 2018 година умишлено е умъртвил другиго, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, както и за това, че е държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, без да има за това надлежно разрешение. Лекарят е на свобода с мярка на задържане „подписка“.
Пред съда днес се събраха около 20 колеги на д-р Димитров, които безпрекословно изразиха подкрепата си към него. Медиците от УМБАЛ - Пловдив, където той работи, направиха подписка в подкрепа на своя колега. Тя трябваше да бъде представена на магистратите от Окръжния съд, но днес това не бе направено. В подписката те твърдят, че колегата им е коректен и всеотдаен професионалист, проявяващ загриженост и внимание към пациентите. До този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа.
Тъй като Георги Джевизов, с прякор Плъха, е влязъл целенасочено и опитал да обере дома на д-р Димитров на 2 март 2018 г. лекарят получи подкрепата на хиляди граждани на Пловдив в серия от протести след убийството.
Цветана ТОНЧЕВА