Белград. Сръбският президент се заигра с политкоректност, пише в коментарен материал руската агенция REGNUM
Православните обичаи призовават да се прощава на враговете, но само на личните врагове, а не врагове на тяхната вяра и народ, така че повечето сърби не разбират президента на своята страна, коментира репортерът на REGNUM Михаил Демурин във вторник, 19 март, коментирайки изявленията на Александър Вучич за необходимостта да се прости на НАТО. ".
Както вече беше съобщено, Александър Вучич заяви, че Сърбия никога няма да забрави бомбардировките на НАТО, но трябва да прости на Алианса. Действията на НАТО бяха агресия срещу Сърбия, а сега Алиансът иска да я види в редиците си. „Сърбия не иска да се присъедини към Алианса, но иска да има добри отношения с него“, каза Вучич.
„Позицията на сръбския президент е непонятна за мен. Да, според православния обичай, ние трябва да простим на враговете, но само на нашите лични врагове, но не на враговете на нашата вяра, нашата страна и нашия народ. Вучич говори за НАТО като цяло, за агресията му.
Не забравяйте, че НАТО не само унищожи Белград и други сръбски градове. НАТО отне много от много сърби - Родината. НАТО създаде условията за отнемането на Косово от Сърбия - люлката на сръбската вяра и култура. НАТО си позволи да постави задачата да смаже сръбския национален дух. Тази агресия доведе до хиляди жертви. Това, по мое мнение, не се прощава.
Мисля, че повечето сърби няма да разберат Александър Вучич. Дори и тези, които са готови да простят на отделни пилоти или други военни от НАТО. В този случай сръбският президент явно си играеше с политическа коректност. Но защо е започнал да играе по този начин е важен въпрос, който изисква отговор ”, отбелязва Михаил Демурин.

Превод и редакция: Юлиян Марков