Брюксел. Сделката между няколко ключови европейски лидери да наградят бившия холандски външен министър Франс Тимерманс с поста на председател на Европейската комисия бе блокирана на извънредната среща на върха на Европейския съюз, след като източноевропейските държави отхвърлиха плана, предава Reuters.
Социалистът от Нидерландия изглеждаше фаворит да наследи Жан-Клод Юнкер, след като Германия, Франция и Испания се съгласиха да го подкрепят, докато бяха в Япония миналата седмица.
Но те се сблъскаха с неочаквано силна съпротива в неделя от Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Вечерята на върха започна три часа по-късно след двустранни срещи,
Безизходицата подчертава по-широкия проблем при вземането на решения, пред който са изправени 28-те правителства на ЕС, които произхождат от редица политически групи и които се борят да отговорят на поредица от кризи през последните години от миграцията до икономиката.
Срещата на високо равнище е трети опит да се запълнят петте върховни длъжности на Европейския съюз за следващите пет години. Лидерите на ЕС също трябваше да изберат следващия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), но това решение вероятно ще бъде отложено поради липса на консенсус.
„Имаше дясноцентристки бунт срещу Тимерманс. Те настояват на избора си“, каза високопоставен европейски източник.
Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че е спечелила най-много места на европейските избори през май и по този начин според системата за водещия кандидат заслужава поста на председателя на Комисията. Изборът й е Манфред Вебер, германски евродепутат.
Но лидерите от Източна Европа на срещата на върха заявиха, че се противопоставят на Тимерманс, който в сегашната си роля на вицепрезидент на Комисията многократно обвини Полша и Унгария в нарушаване на гражданските права.
Унгарският премиер Виктор Орбан писа на консервативните лидери на ЕС преди срещата на върха, за да подчертае противопоставянето си. Полша и Хърватия също изразиха загриженост.
За да бъде назначен, следващият председател на Комисията се нуждае от подкрепата на най-малко 72% от 28-те държави-членки, които трябва да представляват най-малко 65% от населението на ЕС.
Според прогнозите за гласуването, Тимерманс може да бъде блокиран от Полша, Чехия, Словакия и Унгария, ако италианското евроскептично правителство, което вече се обяви срещу Тиммерманс и Великобритания, която напуска ЕС, се въздържат.
Председателят на Европейската комисия трябва да бъде избран преди сряда, когато парламентът избира своя председател, но някои дипломати казаха, че се говори за още една среща на върха на ЕС на 15 юли.

Превод и редакция: Иван Христов