Никозия. Неизвестен обект, вероятно отклонила се ракета, е експлодирала рано в понеделник сутринта в непризната турска република в северната част на остров Кипър, предаваReuters, позовавайки се на администрацията на непризнатата от световна общност Турска република Северен Кипър (ТРСК).
Според информацията експлозията е станала в района на Ташкент в северната част на Кипър около 1 часа местно време (съвпада с българското).
Лидерът на турската общност в Кипър Мустафа Акинчъ каза, че предполагаемата експлозия на ракета на територията на острова може да бъде свързана с военните действия в Близкия изток. Той добави също, че инцидентът се разследва.
Външният министър на ТРСК Кудрет Озерсай каза, че обектът е избухнал във въздуха, не достигайки земята, в резултат на което никой не е бил ранен. Според него, според предварителните оценки обектът, който е избухнал, може да бъде ракета, произведена в Русия.
„По предварителни данни, това е фрагмент от ракета на сирийската система за противовъздушна отбрана, произведена в Русия, която беше изстреляна за отблъскване на въздушна атака. Според турската агенция Demiroren, падналата на територията на ТРСК ракета е изстреляна от сирийската противовъздушна ракетна система C-200.
Агенция Reuters отбелязва, че Кипър не е далеч от Сирия. Агенцията цитира думите на военен анализатор, пенсиониран генерал на кипърската армия Андреас Пантенас, който смята, че ракетата може да се отклони от курса под влияние на военно устройство за създаване на радиосмущения.

Превод и редакция: Юлиян Марков