Техеран. Иран ще продължи да разширява списъка с ангажиментите по ядреното споразумение, които няма да спазва, освен ако други страни не покажат "положителни сигнали". Това предупреди държавният глава на страната Хасан Роухани на среща на руски, китайски и други азиатски лидери в Таджикистан, предава Reuters.
През май Иран спря да изпълнява някои ангажименти по отношение на ядреното споразумение от 2015 г., договорено с глобалните сили, година след като САЩ едностранно се оттеглиха от договора и затегнаха санкциите срещу близкоизточната република. Техеран заяви, че Иран ще започне да обогатява уран, освен ако световните сили не защитят икономиката му от американските санкции в рамките на 60 дни.
"Очевидно е, че Иран не може да се придържа към това споразумение едностранно", заяви Роухани на конференцията за взаимодействието и мерките за изграждане на доверие в Азия.
"Необходимо е всички страни на това споразумение да допринесат за възстановяването му", каза той, добавяйки, че Иран трябва да види "положителни сигнали" от други страни по пакта, който включват Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.
Роухани не разкри подробности за действията, които Иран ще предприеме,нито поясни или какви положителни сигнали очаква Техеран.
Франция и други европейски страни, подписали споразумението, чиято цел е да ограничат ядрените амбиции на Иран, заявиха, че искат да запазят сделката, но много от техните компании са отменили сделките с Техеран под финансов натиск от САЩ. Западните сили обвиниха Иран в стремеж да разработи ядрени оръжия, което Техеран отхвърли, като увери, че иска да използва ядрени технологии за мирни цели.
Роухани не спомена нищо за нападенията срещу два танкера в Оманския залив от тази седмица, за които Вашингтон обвинява Техеран, което предизвиква загриженост за нова конфронтация. По-рано Иран отрече роля в атаките.

Превод и редакция: Тереза Герова