Симферопол. Влизането на ескадрения миноносец от Военноморските сили (ВМС) на САЩ USS Carney в акваторията на Черно море е нагло упорство, целящо създаване на напрежение в международните отношения. Това заяви ръководителят на комисията по междунационални отношения в кримския парламент Юрий Гемпел, цитиран от РИА Новости.
По-рано бе съобщено, че американският разрушител е влязъл в акваторията на Черно море. Корабът ще участва във военните учения Sea Breeze 2019.
„Вече не учудва наглото упорство на САЩ да присъстват в Черно море, което цели създаването на напрежение в международните отношения и говори за това, че САЩ нямат намерение да се отказват от агресивните си планове“, заяви пред РИА Новости Гемпел.
По неговите думи, руската армия и флот през последните години са получили най-съвременни оръжия, които првъзхождат в пъти американските и са в състояние да обезпечат ненарушимостта на границите и мирния живот на гражданите на Русия.
„А Крим е бил и ще бъде непотопяем самолетоносач в Черно море, който осигурява международната стабилност в черноморския регион“, каза Гемпел.

Превод и редакция: Иван Христов