Москва. „Техническата операция, която се нарича надводно свързване, включваше повдигане на крайбрежните и дълбоководните участъци от морското дъно на специална платформа над водата и заваряването им в едната нишка на газопровода“, каза операторът. „След цялостна проверка на заварката, газопроводът беше положен на морското дъно на дълбочина 32 метра. Тази операция е била извършена и в двете линии в руски води през януари-февруари 2019 г. и завършена на турското крайбрежие тази година“, пише в. „Российская газета.
От руското крайбрежие ще работи компресорната станция „Русская“, от страна Турция - приемащия терминал в Къйъкьой, който все още не е завършен. Засега се работи по график, което означава пускане на „Турски поток“ в края на 2019 година.
Газопроводът беше положен на дъното на Черно море, частично по трасето на „Южен поток“, отменен няколко години по-рано. „Турски поток“ се състои от две тръби с капацитет от по 15,75 милиарда кубически метра всяка („Южен поток“ би трябвало да е два пъти по-силен). Една тръба ще задоволи нуждите на турските потребители, а втората ще продължи към Европа, през територията на България.
В „Газпром“, който се занимава с изграждането на тръбата, допускат появата на „Турски поток-2“ в случай на голямо търсене на руски газ.

Превод и редакция: Калоян Пенков